Abessinierns och somalins temperament

Abessinier och somalier är livliga, intelligenta och nyfikna katter. De är mycket människotillvända och vill ha uppmärksamhet.
De är också mycket ”händiga”. De vet att det är handtaget man öppnar dörren med. De hoppar upp på handtaget och hänger där tills det säger klick. Då hoppar de ner och petar sedan upp dörren. Hos många abessinier/somali ägare kan man därför upptäcka felvända handtag eller nyckel i låset som säkerhetsåtgärd.

De är också mycket läraktiga. De kan lära sig förstå en hel del ord, speciellt om de har egen nytta av innebörden. De tycker mycket om att vara ute men bör vistas i rastgård med tak eller promeneras med sele om man inte bor ute på landet där det inte föreligger någon fara från trafik. Många går i koppel precis lika bra som en hund. Det finns exempel på katter som lärt sig gå i koppel vid första försöket vid 3 års ålder!

De tycker om värme och ligger gärna i knä, helst flera stycken på en gång. I sängen är det skönt och på vintern är det mysigt under täcket. Är ugnen på är det skönt ovanpå spisen, i annat fall kan elementet eller TV-apparaten duga, eller givetvis framför öppna spisen.

Uppmärksamhet krävs ofta från deras sida. Många lägger tassarna runt halsen på folk och riktigt kramas. De tycker också om att få ögonkontakt. På utställningar spinner de ofta på domarborden. Rösten är mjuk hos de flesta, även under parningstider. Vissa svarar med handling, andra med ”ord”.

En hel del av dem är orädda för vatten. Inte bara att de tycker om att leka med vatten från en droppande kran, de drar sig inte för att gå i vattnet upp till ”armbågarna”.

Många är mycket glada i mat och godsaker och förser sig gärna själva från matbordet. Naturligtvis går de att uppfostra, men försöka duger när det kommer gäster och det serveras något extra gott. Då sitter gärna katten bredvid gästen och försöker se söt och utsvulten ut.

De flesta personer som en gång ägt en abessinier eller somali har svårt att leva utan. De ger otroligt mycket sällskap med sitt kärleksfulla sätt och många roliga upptåg som de hittar på.